EN / DE / SV /
Login
Tillbaka

Hur man klär sig för kyla

Hur man klär sig för kyla

Lager på lager. Det är så man klär sig för kyla. Tre till fyra lager ger skydd från kyla, vind, snö och regn och är det snabbaste och enklaste sättet att justera din kroppstemperatur när du är ute i vildmarken.

 

Som deltagare i Fjällräven Polar kommer du att förses med viktigaste nödvändigheterna. Men läs nedanstående råd för att lära mer om hur och varför flerskiktsprincipen är så effektiv.

Innerskiktet

Baslagret, eller första lagret, finns där för att transportera fukt från din hud, hålla dig torr och varm. Ull och syntetiska alternativ är vad du behöver här. Bomull är inte lämpligt när det gäller baslager och underkläder.

Mellanskiktet

Syftet med mellanlagret är att absorbera fukt från baslagret och ge isolering. Om det är riktigt kallt, eller om du inte rör dig särskilt mycket, behöver du två mellanlager eller ett tjockare lager. Återigen är ull eller syntet bästa valet här.

Ytterskiktet

Det här lagret bör vara justerbart med dragkedja och ventilationsöppningar som gör att du kan kontrollera värmen och minimera svett. Det här lagret ska stå emot vind och vatten. Samtidigt ska det hålla kylan ute, och värmen från de inre lagen kvar på insidan. Det interagerar också med andra lager genom att frigöra fukt. Det ska skydda känsliga områden som ditt huvud, hals, handleder, midja och vrister.

Förstärkningsskiktet

Förstärkningsskiktet är till för de gånger då du är mindre aktiv, speciellt på morgnarna och kvällarna, då du inte är på släden. Det här lagret bör vara stort nog för att kunna dras över dina kläder men ska lätt kunna klämmas in i packningen, redo för när du behöver det. Dunplagg är ideala här.

Mössor

Stor värmeförlust sker genom huvudet så i norra Skandinavien är en mössa absolut nödvändig. När det är riktigt kallt behöver du en kombination av mössa och balaklava. Ta extra mössor som du kan ha tillgängliga när du byter aktivitetsnivå.

Handskar
 • Första skiktet

  Tunna fingervantar, så kallad liner-handske.

 • Mellan/ytterskikt

  Fodrade fingerhandskar.

 • Förstärkningsskikt

  Stora tumvantar (med löstagbara ylleinnervantar) som täcker handlederna.

 • Och kom ihåg

  Ta aldrig i metall med dina bara händer. Använd alltid en innervante som skydd.

Skor

Tjocka sulor är nödvändiga både i och utanpå skon. Ull-, filt- eller stickade sulor håller formen bättre under press och ger utmärkt isolering.

 

Se till att dina skor är i rätt storlek. Även med tjocka sockor på ska du kunna vicka på tårna. Det betyder att du kommer att behöva ett par som är en eller två storlekar större än du normalt använder.

Sockor

Dina sockor är lika viktiga som dina skor. Vi rekommenderar ull eller syntetblandningar. Ta med flera par att byta med under dagen. Du kan hänga det par du inte använder innanför ditt skalplagg för att torka. Det kanske låter konstigt, men det här kan ha avgörande betydelse när du är ute i vildmarken i flera dagar.

 

Använd aldrig någonsin bomullsstrumpor. De binder fukt och tar evigheter att torka, vilket sänker temperaturen i dina fötter.

Dela artikel:

By using this website, you agree to our data protection policy and cookie policy. Please read our data protection statement for more information.